Scheepsmakelaardij Amsterdam

Wat voor schepen en boten werden er in Amsterdam gemaakt?

Geplaatst op

De stad Amsterdam heeft Nederland geholpen een grootmacht te worden op zee. In tijden van de VOC was Amsterdam een ongekend belangrijke handelsstad. Kooplui van over de hele wereld meerden hier aan om specerijen en goederen te verhandelen. Het IJ en de directe doorgang naar zee werden goed benut. Omdat het allemaal op het water afspeelde, specialiseerde Amsterdam zich ook in het vervaardigen van boten en schepen. In deze blog kijken we wat voor soort boten werden gemaakt en of Amsterdam nog steeds bekend staat als erkend botenbouwer.

Scheepswerf

In het oosten van Amsterdam liggen de “Oostelijke eilanden”. In de 16e en 17e eeuw was hier niks en lagen deze eilanden in een moerasgebied langs het IJ. In deze periode werden deze eilanden geprepareerd als scheepswerf om de expansiedrift van Nederland te voorzien van schepen. De eilandjes werden omgetoverd tot het nieuwe “Oostenburg”.  Hier werden in een jaar tijd ongeveer drie grote schepen gebouwd, die ieder zo’n 50 jaar mee konden gaan (mits ze niet werden gebombardeerd op zee). Hier werden voornamelijk spiegelretourschepen, fregatschepen en compagnie schepen gemaakt. 

Tegenwoordig: jachten

Tegenwoordig worden er in Amsterdam geen houten schepen meer gemaakt, maar is er plaatsgemaakt voor jachten en moderne zeilboten. Amsterdam staat nog steeds bekend als een stad met ervaring en expertise, en dus worden er hier de meest ingewikkelde boten vervaardigt. In de jachtwerven worden jachten gemaakt die voor boven de 100 miljoen euro worden verkocht. Met de nieuwste technologieën en snufjes, bestormen zij de zee voor het genot. 

Geniet zelf van een boot

Amsterdam staat bekend om de vele mooie grachten en de rijke historie. Om de stad te ervaren, zoals ze dat vroeger deden, kun je het beste het water op. Ons advies is om een boot te huren en de stad te ontdekken. Een boot huren in Amsterdam bij sloepdelen, raden we zeker aan. Met een sloep van Nederlandse bodem, weet je dat je kwaliteit en comfort kunt verwachten. De sloepen hebben allemaal een luxe uitstraling en varen geweldig.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden